امداد خودرو کاسپین
کوئل در قسمت سر وایرها قطعه ای وجود دارد که در صورت روشن بودن موتور خودروی خود اگر آن را به جای خود نزدیک کنید، یک قوس الکتریکی مشاهده خواهید کرد. این قوس الکتریکی، دارای ولتاژی (بین هفت هزار تا ۲۵ هزار ولت ) میباشد. تا بتواند انرژی مود نیاز جهت ایجاد احتراق درون فضای داخل سیلندر را تامین کند. در ادامه با امداد خودرو انرژی کار کاسپین همراه باشید.
کوئل در حقیقت یک ترانسفورماتور افزاینده ولتاژ برق خودرو است. که از 3 بخش اصلی سیم پیچ اولیه، سیم پیچ ثانویه و هسته فلزی تشکیل شده است. جنس سیمپیچها از مس مرغوب است. و هسته نیز از فلزهای مقاوم در برابر حرارت، مانند فلز پلاتین طراحی ساخته میشود.
جریان متغیر وارد شونده به سیم پیچ اولیه، با مقدار دورهای پایین موجب ایجاد “شار مغناطیسی” در هسته میشود.و از طریق این هسته به سمت اطراف سیم پیچ ثانویه میرود. و بر این اساس، جریان الکتریکی برق درون سیم پیچ دوم تولید میشود. سیم پیچ دوم دارای تعداد دور سیم چندهزار برابر است و جریانی با ولتاژ بسیار بالا ایجاد میکند. بنابراین، جریان الکتریسیته لازم جهت ایجاد احتراق در سر شمع های داخل محفظه سیلندر، تامین میشود. و در آخر انفجار درون موتور انجام خواهد شد.
کوئل ها معمولا به دو دسته وایردار یا همان دارای کابل و بدون وایر تقسیم بندی میشوند. لازم به ذکر است که با پیشرفت فناوری ساخت خودرو، نوع وایردار آن در حال حذف از خودروها جهت جلوگیری از اتلاف انرژی میباشد.
در این نوع تکنولوژی شمع از سیستم جرقه خودرو حذف شده است. این نوع کوئل به دو دسته قلمی و کتابی تقسیم میشود که عبارتند از:
کوئل های قلمی، به شکل استوانه ای و بلند است و به صورت جداگانه روی هر شمع در قسمت بالای سر سیلندر قرار میگیرند. این مدل کوئل، با سیستم احتراق داخل سیلندرها ارتباط مستقیم دارد و معمولا در خودروهای تندر 90 نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
در این نوع کوئل به لحاظ ساختار شکلی، شبیه به مدل دوبل ساخته شده است. با این تفاوت که وایر وجود ندارد و به وایر متصل نیست.
در این نوع کوئل ها قطعه شمع مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع کوئل ها به 2 گروه ساده و دوبل دسته بندی شده اند که عبارتند از:
کوئل ساده استوانه ای شکل است و در کنار دلکو مورد استفاده قرار میگیرد. به طور معمول در اتومبیل های کاربراتوری یا موتور های انژکتوری مجهز به دلکو، از این نوع کوئل ها بهره گیری میشود.
از این نوع کوئل ها معمولا در خودرو های جدید و دارای سیستم انژکتوری که در ایران هم در خودروهای پراید یا پژو استفاده میشود، وجود دارد. در نوع دوبل، احتراق به شکل دو به دو بین سیلندرهای یک و چهار و دو و سه انجام میگیرد.
کوئل اگر به طور کامل از کار بیفتد، به هیچ وجه دیگر جریان الکتریسیته به سر شمع ها نخواهد رسید. و در نهایت، موتور اتومبیل روشن نمیشود. ولی در حالتی که اصطلاحا نیم سوز شود یا یکی دو تا از نوع قلمی معیوب شوند، موتور کارایی اش کاهش می یابد. ریپ میزند و در اصطلاح سه میزند.
معمولا قطعات الکتریکی با گذشت زمان و بر اثر حرارت زیاد دچار استهلاک میشوند. و در نهایت عمرشان به پایان خواهد رسید. این قطعه نیز مانند قطعات دیگر اتومبیل، به این شکل خراب میشود و میتواند به دلیل این دو مشکل از دور خارج شود.
اتصال وایر به بدنه موتور، عدم عایق بندی مناسب، برق دزدی، خوب کار نکردن باتری، قطعه بی کیفیت و بد کار کردن موتور نیز از عوامل خرابی این قطعه الکتریکی میباشند.
کوئل یکی از قطعات بسیار مهم در سیستم برق اتومبیل به محسوب میشود که نبود آن، باعث میشود موتور خودرو کار نکند و عملا بی استفاده میماند. استفاده از باتری با کیفیت، عملکرد روان و صحیح قطعات موتور و همچنین عدم برق دزدی وایرها، میتواند به سلامت آن و ارتقاء طول عمر آن کمک زیادی کند.
در صورت مشاهده هرگونه ایراد یا کاهش قدرت کوئل، هرچه سریعتر نسبت به تعویض و یا تعمیر آن اقدام کنید. تا از بروز آسیبهای شدیدتر به موتور اتومبیل جلوگیری به عمل آید. از اینکه تا پایان این مقاله با “امداد خودرو” کاسپین همراه بودید از شما کمال تشکر را داریم.